Terug in Oirschot (De uitstraling, uitgave mei 2013)

 

Bevlogenheid is het eerste wat opvalt als je podotherapeut Esther Brons spreekt. Ze noemt niet alleen zichzelf maar ook de drie andere podotherapeuten in de praktijk niet voor niets “vakidioten”. Een terechte geuzennaam voor deze vier vrouwen die er alles aan doen om hun patiënten klachtenvrij te maken. In onderzoek, ontwikkeling en innovatie gaat Podotherapie Brons graag de uitdaging aan. Een voorbeeld: dragers van steunzolen kunnen niet op slippers lopen. Geen nood want Podotherapie Brons maakt zelf slippers op maat.

 

Esther Brons is praktijkhouder van Podotherapie Brons en al meer dan twintig jaar zelfstandig. Esther: “Ik heb eerst drie jaar technische natuurkunde gestudeerd, maar ik haalde daar geen voldoening uit. Toen ben ik podotherapie gaan studeren. In die tijd een vrij nieuwe studierichting. Eenmaal afgestudeerd moest ik baanbrekend werk verrichten om huisartsen te overtuigen van de noodzaak om bij voetklachten, de patiënten door te sturen naar een podotherapeut. Tegenwoordig is podotherapie goed ingeburgerd en bestaat er een goede samenwerking met huisartsen en zorginstanties. Maar je kunt ook op eigen initiatief hier komen, want podotherapie is vrij toegankelijk.”

 

Oirschot

 

Podotherapie Brons was jarenlang in Oirschot gevestigd. Door de toename van apparatuur groeide de praktijk uit haar jasje. De praktijk in Oirschot ging dicht en de patiënten konden in Best terecht. Daar verhuisde de praktijk twee jaar geleden naar een nieuw pand aan de Bosscheweg. Toen een half jaar geleden de kans zich voordeed om ook weer een podotherapiepraktijk in Oirschot te openen, twijfelde Esther niet. Ze ziet de aanwezigheid in Oirschot als een goede service voor de Oirschotse patiënten. Podotherapie Brons is gevestigd aan de Loop 67 in Oirschot.

 

Het team

 

In de praktijk werken vier ervaren podotherapeuten. “Ik zou mijn beroep niet meer leuk vinden als er geen uitdagingen meer in zijn”, lacht Esther. “Daarom blijf ik altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. In de praktijk werken twee podotherapeuten part time en twee full time. De full-timers krijgen een halve dag in de week tijd om zichzelf verder te ontwikkelen. En met resultaat.  Zo is Jennifer van Schooten haar onderzoek naar een veel voorkomende voetklacht aan het afronden. De resultaten zijn vol lof ontvangen door een wetenschappelijke commissie. Er verschijnt nu een artikel over dit onderzoek in de wetenschapsbijlage van het vakblad. Het komt maar zelden voor dat dit gebeurt. We zijn dan ook allemaal trots op Jennifer. En dat is niet alles want Judy van de Schoot, onze andere fulltimer, is een protocol aan het schrijven om de wetenschappelijke meetmethode Foot Posture Index (FPI), gefaseerd in te voeren in een podotherapeutische praktijk. Ze heeft het literatuuronderzoek afgerond en heeft de meetmethode nu als pilot in onze praktijk ingevoerd. Na deze pilot volgt een evaluatie, waarbij onze meetresultaten worden vergeleken met die van de literatuur. Komen deze gegevens overeen, dan is de FPI een feit binnen onze praktijk.” Naast Esther, Jennifer en Judy is ook Marleen Warmoeskerken actief in de praktijk.

 

De voet

 

Esther ziet een grote diversiteit aan patiënten, van jong tot oud. “Het zijn allemaal mensen die klachten hebben die ontstaan zijn door een afwijkende voetstand of een verkeerd looppatroon. Die klachten zitten niet altijd in de voet, maar kunnen ook ook in de enkel, knie, heup of rug voorkomen. En dan zijn er nog mensen met specifieke klachten zoals reuma- en diabetespatiënten. Het komt voor dat wij patiënten in één behandeling klachtenvrij krijgen. Deze mensen hebben meestal last van een blokkade. Die heffen wij op met manuele technieken. Ook sporters hebben vaak klachten. We hebben korte lijnen met voetbalverenigingen en zijn actief binnen het sportmedisch team van atletiekverening Generaal Michaëlis in Best. Hier voeren wij eens per maand een videoanalyse uit op de atletiekbaan, waarbij we het looppatroon van atleten met blessures analyseren. Leuk om dit soort initiatieven ook in Oirschot te gaan ontplooien!”
Esther is dan ook verheugd dat ze weer in Oirschot actief is en roemt de gemoedelijke, dorpse sfeer in de Oirschotse praktijk. Esther: “Ik ben blij dat ik weer terug ben.”

 

 

 

www.podotherapiebrons.nl