Intensieve sportbeleving kan soms tot hielklachten bij jonge kinderen leiden. Met name bij jonge voetballers kan de aandoening ‘Sever’ optreden. Daar ik veel kinderen van diverse voetbalclubs in de regio onder behandeling heb met dit probleem, leek het me een goed idee om hier wat aandacht aan te besteden.

Het verhaal van Vincent

Vincent is 11 jaar en is een fanatiek voetballer. Na de zomervakantie wil hij er weer vol tegenaan.
Na 6 weken ervaart hij een lichte pijn onder zijn linker hak tijdens de wedstrijden. De trainingen verlopen alsnog probleemloos. Na nog 2 weken neemt de pijn toe en is met name aanwezig bij aanzetten tot sprint tijdens de wedstrijden. Ook bij de trainingen begint de pijn op te treden. Tijdens de training gebeurt dit meestal bij interval training. De pijn blijft ook na de wedstrijden en training nog enige tijd aanwezig. Met name als hij even heeft gezeten en dan weer wil gaan lopen.
Zijn ouders besluiten naar de huisarts te gaan. Deze verwijst Vincent door naar de podotherapeut. Uit onderzoek komt naar voren dat net onder de aanhechting van de achillespees op de linker hak lokaal een zeer drukgevoelig punt ligt.

De diagnose luidt; morbus Sever. Dit is een storing in het normale verbeningsproces van de hiel bij kinderen tussen de 8 en 14 jaar. Dit proces verloopt bij de meeste kinderen volkomen probleemloos. In een enkel geval komt er tijdens dit proces een kink in de kabel en dan is medisch ingrijpen wenselijk. De therapie bestond in dit geval uit een sportzool met extra schokdemping enhet advies om bij pijn direct te stoppen met de activiteit die op dat moment de pijn veroorzaakt. Na 6 weken kwam Vincent op controle, waarbij bleek dat hij klachtenvrij was.

De ziekte van Sever

Deze aandoening komt duidelijk meer voor bij kinderen die intensief sporten. Het blijkt dat de verbening (ook wel sluiting van de groeischijf genoemd) erg gevoelig is voor druk- en trekkrachten. Te zware trainingen, afwijkende voetstand en onvoldoende demping onder de hak van de schoen, kunnen deze aandoening veroorzaken. Het verbeningsproces is voltooid rond het 14e jaar, waarna de klachten ook niet meer aanwezig zullen zijn.
Om ernstige complicaties te voorkomen is het belangrijk, dat bij klachten op tijd wordt ingegrepen. Bij tijdige behandeling door een podotherapeut, kan het probleem in de meeste gevallen verholpen worden.
Kinderen tussen de 9 en de 14 jaar, die intensief sporten, hebben meer kans op de aandoening Sever, herkenbaar aan pijn onder de hak tijdens en na het sporten. Tijdig ingrijpen is hierbij belangrijk.